Villányi Cuvée Ajándék bor
M.Aurelius Pince Kft.

...tetted és szavad mindig összhangban legyen
a természettel, amelynek része vagy
/Marcus Aurelius/

Boraink - Villányi Cuvée, Villányi Portugieser, Fehér borok


Jelenleg az alábbi boraink vannak forgalomban:


Mecsekaljai Chardonnay 2002
Illatos, harmónikus és gyümölcsös ízű fehérbor, kellemes savakkal.
Extraktdús, olajos viszkozitású, tüzes, hosszú utóízzel, néhány gramm maradék cukoral.
Több éves palackos érleléssel.
Fogyasztását csirke és halételekhez, 10-12 °C-on ajánljuk.

Fehér borok
Villányi Cabernet Sauvignon 2001.
Mély cseresznyevörös színű, telt, gömbölyű bor, lágy savérzettel, érett tanninokkal.
18 hónapos nagy tölgyfahordós érleléssel.
Fogyasztását sertés és marhrhúsokhoz 16-18 °C-on ajánljuk.

Vörös borok
Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2002.
Mély rubinvörös színű bor markánsabb savakkal. Ízében és illatában a túlérett cseresznye jegyei jelentkeznek. Hosszú lecsengésű bor, mely vidámsággal tölti meg a fogyasztóját.
14 hónapos nagy tölgyfahordós érleléssel.
Fogyasztását liba- és kacsapecsenyékhez, kemény sajtokhoz 16-18 °C-on ajánljuk.

Vörös borok
Szekszárdi Pinot noir 2002.
Ez a bor a klasszikus burgundi stílust képviseli, rubinvörös színével, gyümölcsös illatával, fűszeres , dióra utaló ízekkel. A kellemes tanninok a lágy savakkal harmónikus, kerek bort eredményeznek. Családi összejövetelek,baráti beszélgetések ideális kísérője ez a Pinot noir, mindenki megtalálja benne a számára fontos értékeket.
14 hónapos nagy tölgyfahordós érleléssel.
Fogyasztását 16-18 °C-on ajánljuk.

Vörös borok
Villányi "Reinhart's" Cuvée 2000.
Cabernet Sauvignon és Kékfrankos 80-20%-os arányú házasításával készült, már a múzeális borok értékeit magán viselő, harmónikus, érett tanninokkal rendelkező vörösbor. Illatában és ízében a finom ászkolás aromáit megjelentető, kellemes savszerkezetű, a pályálya csúcsán levő kerek bor.
18 hónapos nagy tölgyfahordós érleléssel.
A 2007-es Berlini Wein Trophy Ezüstérmes bora.
Fogyasztását elsősorban vadételekhez, 16-18 °C-on ajánljuk.

Villányi Cuvée
Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2003.
Egy kiváló évjárat nagy bora. A színe mélyvörös, illata és íze erdei gyümölcsökre,leginkább kökényre emlékeztet. Akellemes tanninokat és lágy savakat egy kis glicerin-édesség egészíti ki.
14 hónapos nagy tölgyfahordós érleléssel.
Fogyasztását marha- és báránysültekhez, valamint nyúlhoz, 16-18 °C-on ajánljuk.

Vörös borok
Szekszárdi Pinot noir 2003.
A sötét szín magas extrakt tartalommal párosul. Illatában a fekete ribizke és a füstös barrique jelentkezik. Ízében előjönnek az aszalt gyümölcsök, a magas alkoholtartalom és a tölgyből származó aromák. Aki egyszer megkóstolja, örök rajongója lesz ennek a bornak.
12 hónapos nagy tölgyfahordós és 12hónapos barrique érleléssel.
Fogyasztását vörös húsok, vadételek és füstölt sajtok mellé 16-18 °C-on ajánljuk.

Tekintse meg, hogyan is készülnek boraink -> itt.
Bármilyen kérdése merülne fel, keressen fel minket elérhetőségeinken.
Vörös borok


Hogyan készül a bor?A borkészítésnek fontos, lépésről lépésre szigorúan betartandó szabályai vannak. Ha ezeket követjük, ízletes bort készíthetünk. A jó bor megalapozása már a szőlő betakarításánál elkezdődik. Fontos betartani a pontos időpontot, mivel ha túl korán szüretelünk, a bor híg lehet, alkoholtartalma csökken, míg a kései betakarítás alacsony savszintű bort eredményezhet.

Míg a régi időkben a szőlő préselését a nők végezték, eszközül csupasz lábukat használva, addig ma már modern technológiával végzik a folyamatot. A szőlőt egy menetben préselik és választják el a kocsányról. Mindezt egy préselő-zúzógép segítségével teszik.

Ha jó minőségű bort szeretnénk készíteni, fontos az alkoholos erjesztés, ami a káros mikroorganizmusok növekedésének megakadályozását jelenti.

Miközben érik a bor, fontos a tisztítás elvégzésem melynek folyamatai a derítés, szűrés, centrifugálás, hűtés, ioncsere és a fűtés.

A derítésnél tisztulást elősegítő anyagot kevernek a borhoz. A szűrés során egy sűrű szövési anyaggal átszűrik a bort, kiszűrve a baktériumsejteket. A centrifugálás, a hűtés, az ioncsere és a melegítés is elősegítik, hogy tökéletes tisztaságú és kiváló minőségű bort kapjunk.

Villányi PortugieserA portugieser igen nagy népszerűségnek örvendő vörösborszőlő fajta, amelyből főként vörösbor, kisebb mennyiségben rosé is szokott készülni. Hazánkban opotónak vagy kékopotnónak is szokták nevezni. Eredetét homály övezi, portugál és osztrák gyökereket is szoktak tulajdonítani neki, de nincs perdöntő bizonyíték egyik álláspont mellett sem, Villányba sváb közvetítéssel került, szinte őshonos fajtaként tekintenek rá.

A könnyedebb, akár hétköznapokon is fogyasztható borok közé sorolható, selymesen lágy íz, gazdag vörös szín és alacsonyabb savtartalom jellemzi. Magyarországon számos borvidéken találkozhatunk szőlőjével, közkedvelt fajta Szekszárdon, Egerben és a Hajós-Bajai vidéken is, de a villányi borvidéken palackozott darabok tettek szert a legnagyobb népszerűségre és elismerésre.

Általában 1-2 éven belül érdemes elfogyasztani, ilyenkor a legkellemesebb a zamata. Az étkezések közkedvelt itala, szárnyas és marhasültek mellé szokták javasolni, emellett kiváló választás lehet borjúpaprikáshoz vagy halászlé mellé is.